zondag 14 oktober 2012

Vrijdag 11 oktober. Boston in the rain

Vandaag al weer onze laatste dag. Boston staat op het programma. We zitten in een Best Western in Cambridge op tien minuten lopen van het einde van de rode metrolijn en we laten de auto daarom bij het hotel staan en lopen naar de metro toe. Het is een beetje bewolkt maar volgens de weersverwachting zal het opklaren.

Harvard
Als eerste gaan we naar Harvard. Dat is tien minuten met de metro. Het bekendste en oudste deel van Harvard is de Harvard Yard.  Hier staan veel oude gebouwen met rode bakstenen.


De luie student 

Martin dacht dat dit standbeeld 'de luie student' moest voorstellen. In werkelijkheid is het een standbeeld van John Harvard, de oprichter van de universiteit.


De Widener bibliotheek
Eén van de grotere gebouwen is de Widener bibiliotheek. Martin, de grote Titanic-kenner, kent de achtergrond van dit gebouw. De Widener bibliotheek en een hoop zeldzame boeken zijn namelijk aan Harvard geschonken door de rijke weduwe Widener. Haar man en haar zoon kwamen om bij de ramp met de Titanic. Zijzelf overleefde het. Haar zoon, een ex-Harvard-student  was een verzamelaar van zeldzame boeken. Ze schonk zijn verzameling, waaronder een Gutenberg-bijbel, aan Harvard en financierde daarbij tevens het gebouw. Volgens de overlevering stelde zij daarbij één eis. Alle studenten aan Harvard moesten over een zwemdiploma beschikken. Haar zoon kon namelijk niet zwemmen en zij dacht dat dat de reden was dat hij bij de ramp om het leven was gekomen. In de jaren twintig heeft inderdaad kortstondig de regel bestaan dat de studenten een zwemdiploma moesten hebben. Zonder zwemdiploma kon je niet afstuderen. Die eis is later afgeschaft.Dit staat boven een toegangspoortje. Martin liep ook door het poortje maar ik heb nog geen effect gezien.

Studenten op weg naar college in de Harvard Hall
Daarna pakken we de metro naar het centrum. Helaas begint het te regenen. We schuilen even voor een koffiepauze met cheesecake in een café. Het blijft regenen. Dat was niet voorspeld. Onze papraplu's liggen dan ook in onze hotelkamer: "not a good place for an umbrella" zegt Martin. Uit het raam starend bedenkt hij ter plekke een titel voor een hitsingle: "Boston in the rain". Volgens hem een perfecte titel voor een tragisch liefdelied. Zo lang hij maar niet gaat zingen vind ik het goed. 

We gaan op een gegeven moment toch maar op pad en lopen eerst naar Beacon Hill, een wijk met mooie huizen. Daarna beginnen we aan de Freedom trail: een wandeling langs historisch Boston. De route is aangegeven door middel van een rode baan op het troittoir. Onderweg zien we diverse oude kerkhoven en gelukkig klaart het weer na een tijdje ook een beetje op.
Onder dit gebouw bevindt zich een metrostation!


Soms valt het niet mee om de trail te blijven volgen


Hier vermaakten de Kennedy's zich vroeger vaak 
Heel modern maar toch een historische plaats. Volgens twee toevallig passerende Amerikanen was dit de plaats waar de Kennedy's vroeger heel vaak uithingen. (Binnen in het gebouw uiteraard.)
Het is ondertusen gelukkig helemaal droog gewordenen. Het zonnetje begint zowaar nog te schijnen. Dat is niet alleen fijn voor ons, maar ook voor een groep mensen die de omstanders tracteert op een zombie-flashmob.

Een onverwachte Halloween Flashmob langs de route van de freedotrail.  
Ook zien we weer een oud kerkhof. Dit is het oudste kerkhof van Boston. Hier liggen graven uit 1680.

Uitzicht op de skyline van Boston

Afval op de weg? Nee, kunst bij een markt in de weg vastgeklonken

Eén van de vele mooie straten met oude huizen
De Freedom trail eindigt uiteindelijk bij de USS Constitution. Dit meer dan 200 jaar oude schip is het vlaggeschip van de Amerikaanse marine en is na een opknapbeurt nog steeds zeewaardig. Elk jaar "vaart" hij één keer uit  - op 4 juli op Independance day - en meert dan bij terugkeer andersom af zodat het schip door de jaren heen evenredig aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld. De Amerikanen zijn heel zuinig op het schip, want je mag het alleen na een zorgvuldige securitycheck bezoeken.

Daarna lopen we weer terug naar het centrum. Boston is een stad met veel mooie bakstenen gebouwen.
We komen ook een gebouw tegen met daarin veel lekkere voedseltentjes.Dit is toch niet onze Spot the lighthouse dog?
Als we tegen de avond teruggaan naar het hotel, blijken we een langzame metro te hebben. Hij blijft vaak in de tunnel stilstaan en doet er uiteindelijk meer dan 35 minuten over om bij het eindpunt te komen. Buiten bij de metro worden kiezers opgeroepen om zich te registreren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Bij het metrostation worden de mensen opgeroepen om te gaan stemmen bij de prersidentsverkiezing.
Helaas wij moeten morgen naar huis. 's Avonds pakken we de koffers in. Een mooie vakantie zit er op.
4 opmerkingen:

 1. Tjonge jonge zeg.... Ik zag vanochtend dat jullie alweer waren teruggekeerd van deze mooie reis, en dat terwijl ik niet eens wist dat jullie weg waren. De selectieve activiteiten op het forum heeft dus ook zijn negatieve kanten. Ik werd natuurlijk geattendeerd op jullie reisverslag en begon te lezen, maar eenmaal begonnen kon ik niet meer stoppen hoor. Ik heb ervan genoten! Heerlijk, ik heb gegniffeld en gesmuld, en het voelde alsof ik de hele reis in 2 uurtjes lezen ook heb mogen maken. Maar de volgende keer moeten jullie me wel even op tijd waarschuwen, en ook persoonlijk graag! Dan kan ik dagelijks met jullie mee reizen.

  Wij hebben deze fall foliage trip nog op het wensenlijstje staan, en zullen er wellicht nog wel eens terugkeren. Dat je moe wordt van watervallen kan ik me bijna niet voorstellen, en moe van de prachtige kleuren kan ik me ook niet voorstellen. Maar wellicht is dat anders als je er bent. Het is me wel duidelijk geworden dat je op tijd op pad moet als je de drukte voor wil zijn. Hoe dan ook, fijn dat jullie weer heelhuids terug zijn, en bedankt voor dit geweldige verslag! En Marianne: wat mij betreft moet jij ook boeken gaan schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar voor ons, zelfs de regen ... Freedom Trail is leuk en Harvard blijft toch iets bijzonders. Een hele leuke en gezellige stad ! Jammer dat ik niet eerder heb kunnen meelezen, van dag tot dag is altijd net iets leuker, ook voor jullie om de reacties te lezen !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even een compliment voor dit hele leuke reisblog!!!! Ik heb er van genoten, haha. Kan me zo goed voorstellen, dat je genoeg bruggen gezien hebt en daar zit ik me nu op te verheugen. :)
  Wij hebben geboekt voor dit jaar, alleen beginnen we in New York - Boston en eindigen we in Atlanta.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lees ook met veel plezier jullie blogs, en wat een prachtige foto's steeds weer. Komende zomer ga ik naar het noordoosten dus specifiek deze komt dan goed van pas. Blijf jullie volgen.

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen